Suzuki Burgman 650 Executive-Kralj u svijetu skutera

Kada se spomene ime Burgman, mnogi će s poštovanjem klimnuti glavom i reći- Burgman je kralj. I doista, već dugi niz godina Suzuki Burgman 650 je neprikosnoven u klasi luksuznih skutera.

Njegov moćan izgled, divovska elegancija, karakterističan zvuk pogonskog agregata su ga izdigli iz mora sličnih i postavili na sam vrh klase.

Ime Burgman je zaživjelo i bez predznaka Suzuki, a to je san svakog proizvođača vozila. Da ima model čije ime znači brend samo za sebe.

Burgman se vozi ležerno, onako gospodski, rekli bismo. Skuter je to za uživanje u vožnji, koji ulijeva povjerenje svakim odvrtanjem ručice gasa i pri svakom kočenju. Na njemu će se udobno smjestiti dvije osobe, bez obzira na visinu i građu. Sposoban je za duža putovanja, a da ne umara ni vozača ni suputnika.

Naravno da svojom impozantnom pojavom nije stvoren za provlačenje između automobila koji čekaju u kolonama na semaforu, ali to je i dobro.

Nitko vas na ovom skuteru neće doživjeti olako. S poštovanjem će ispoštovati vašu prednost na cesti, a kada vozite sredinom iste, nikom neće pasti na pamet da vas gura u stranu.

Dvocilindrični vodom hlađen pogonski agregat od 638 cc s dvije bregaste i četiri ventila po cilindru, istiskuje zdravih 56 konjskih snaga pri 7000 obrtaja uz 58 Nm obrtnog momenta.

Suzuki Burgman koristi PAIR sustav koji ubacuje svježi zrak iza ispušnih ventila i time produljuje vrijeme izgaranja, a ujedno i pospješuje hlađenje. Osim toga, sonda u ispušnom kanalu šalje podatke na temelju kojih elektronika mijenja mapu ubrizgavanja i na taj način priprema optimalnu smjesu goriva i zraka.

Sve to naravno, utječe na fluidnost vožnje i nevjerovatno precizno doziranje snage.

Burgman s začuđujućom lakoćom uz gradske savladava i zavojite prigradske ceste, a na auto putu pri većim brzinama je vrlo miran. Putnu brzinu od 140 km/h održava s lakoćom i spremno odgovara na nagla ubrzanja pri pretjecanju.

Mjenjač možemo nazvati kombiniranim. Burgman se može voziti potpuno automatski okretanjem ručice gasa, a pritiskom na tipku Power dobije se agresivniji odziv agregata, ukoliko je to u nekoj situaciji potrebno, ili se radi o agresivnije nastrojenom vozaču.

Drugi način mijenjanja brzina je manualni, uz pomoć dvije tipke na upravljaču kojima vozač „šeta“od prve do pete brzine. U tom modu, agregatu nije moguće naškoditi ubacivanjem iz pete u prvu brzinu, jer takve radnje elektronika jednostavno ne dopušta dok se ne postignu optimalni uvjeti.

Šasija od okruglih čeličnih cijevi održava krutost pri većim opterećenjima i elastičnost pri prolascima kroz zavoje ovog Golijata u svim režimima vožnje. Za udobnost se straga brine par amortizera kojima je moguće podešavati krutost opruga, a sprijeda teleskopska vilica promjera 41 mm.

O sigurnosti brine ABS sistem i prednji par diskova promjera 260 mm, a straga jedan disk promjera 210 mm. Snaga kočenja je zaista impresivna i uopće se ne osjeća ukupna masa skutera od 270 kg.

Obujam spremnika za gorivo je 15 litara, a prosječna potrošnja Burgmana je 4,8 litara.

Udobnost je na visini. Uz veliki pretinac koji se zaključava ispod volana, na raspolaganju nam je i ogroman prostor ispod sjedala koji broji 50 litara.

U opremi Executive nalazimo grijane ručke, grijano sjedalo i električno podesivo prednje vjetrobransko staklo. Tu je i vrlo praktična i lijepo izvedena ručna kočnica uz koju se ovaj skuter može parkirati bez straha i na nizbrdici.

Burgman plijeni svojom pojavom i bezvremenskim izgledom. Vrlo malo se je mijenjao u svojoj povijesti. Ruku na srce, nije mu to ni potrebno. Japanski inženjeri su od prve „pogodili“ dizajn, a poslije su ga samo dorađivali.

Posebno je važno napomenuti dobru prodajnu vrijednost koju ovaj skuter održava nakon više godina korištenja.

Komu je namjenjen Suzuki Burgman 650 Executive ?

Poslovnim ljudima kojima treba sigurno i kvalitetno vozilo na dva kotača uz veliki prtljažni prostor.

Namjenjen je i ljudima koji vole motocikle, ali sigurnije i zaštićenije se osjećaju na kotačima skutera.

Ljudima koji znaju cijeniti udobnost na koju su navikli u svojim automobilima, ali ih gužve na cestama prisiljavaju na alternativu, koja će ih sigurno razveseliti.

I naravno, namjenjen je i svim onima koji žele ostaviti utisak na cesti, a to će im sa Suzuki Burgmanom 650 Executive sigurno poći za rukom.

Burgman je bio i ostao kralj u svijetu skutera.