Za naše uske i prenatrpane ulice ovaj motocikl je pun pogodak

Suzuki SV650 je prijateljski nastrojen motocikl, pri čijem je stvaranju nit vodilja japanskim inženjerima bila jednostavnost korištenja i svestranost, s naglaskom na olakšano svladavanje gradskih gužvi.

Prvi SV650 je svjetlo dana ugledao još prije dva desetljeća, davne 1999. godine. Ovo je treća generacija toga Suzukijeva evergreena. Jedna stanka bila je 2009. godine, kada ga je zamijenio model Gladius 650 koji svojim “zaobljenim” izgledom nije naišao na dobar prijem kod kupaca, pa je Suzuki posebnu pažnju posvetio izradi novog modela SV650, koji se ponovno vraća svojim korijenima.

Nije bilo mjesta za pogreške i one nisu ni napravljene. Naprotiv, iznimno dobri prodajni rezultati na svim tržištima to potvrđuju, a za naše uske i prenatrpane ulice ovaj model je pun pogodak.

 

Temelj motocikla je čvrst čelični cjevasti okvir, prednja Showa vilica promjera 41 mm i lijepo izvedena čelična stražnja vilica. Vraćen je za ovaj model prepoznatljiv okrugli prednji far, a uzak spremnik goriva zajedno s izduženim repom motocikla čini prekrasnu liniju i ujedno novom SV-u daje vrlo usku i skladnu siluetu.

Srce novog SV-a je vodom hlađeni V-Twin agregat poznat iz neuništivog V-Stroma 650, s tim što je kod ovog modela snaga povećana sa 71 na 75 KS pri 8500 “điri”. Najveći okretni moment od 64 Nm, ovaj vrlo živahan agregat isporučuje pri 8100 “điri” te vuče iz “temelja” već pri malom odvrtanju ručke gasa.

To je, naime, prednost konstrukcije V-Twin agregata. Užitku vožnje pridonosi i novi Suzukijev Low RPM Assist sistem. Naime, pri otpuštanju ručice kvačila, motor sam lagano podiže “đire” te omogućava kretanje bez dodavanja gasa, što je dobrodošla pomoć pri kretanju u gradskim gužvama i polaganoj vožnji u kolonama. Vibracije ovog pažljivo obnovljenog agregata su svedene na minimum.

O sigurnosti brine dvostruka prednja disk kočnica promjera 290 mm i stražnji disk promjera 240 mm. Tu je, naravno, i ABS sistem koji vas nenametljivo izvlači iz neugodnih situacija. Ovim motociklom bit će zadovoljni iskusni vozači koji cijene jednostavnost korištenja i robusnost izrade, a cilja se i na moto “povratnike”.

Isto tako svojim prijateljskim karakterom je posebno popularan među početnicima i vozačicama, koje će znati cijeniti perolaku upravljivost ovog modela.

Posebno je atraktivna lani predstavljena SV650X varijanta u caffe racer izvedbi. Od osnovnog modela razlikuje se po udobnije postavljenom sjedalu, sportski spuštenom upravljaču, maloj maski koja obavija prednji far, na koju se nastavlja atraktivno izvedena plastična oplata ispod spremnika goriva.

Akcijska cijena modela SV650 starta od 55.990 kuna, a za sportski model SV650X kreće od 53.990 kuna, što ovaj model čini trenutačno najpovoljnijom kupnjom u klasi. Ukratko, SV650 je svestran i jednostavan motocikl stvoren da dugo godina služi vlasniku, bez velikog gubitka vrijednosti, jer i rabljeni primjerci drže odličnu cijenu.

 

Tehničke karakteristike

Motor: 4-taktni, 2-cilindarski, vodom hlađen

Obujam: 645 ccm

Snaga 75 KS pri 8500/min

Okretni moment: 64 Nm pri 8100/min

Mjenjač: 6-stupanjski mehanički

Dimenzije: 2130 x 760 x 1090 mm

Međuosovinski razmak: 1445 mm

Udaljenost od podloge: 135 mm

Visina sjedala: 785 mm

Masa: 197 kg

Spremnik goriva: 13,8 l

Potrošnja: 3,8 l/100 km

Ovjes: teleskopska vilica, spiralna opruga, uljni amortizer (sprijeda); središnji opružni član, spiralna opruga, uljni amortizer (straga)

Kočnice: sprijeda dvostruki disk, straga disk

Gume: 120/70 ZR17 (sprijeda), 160/60 ZR17 (straga)
Cijena: 53.990 kn/ 55.990 kn


 PIŠE: Zdravko Juričko

IZVOR: SLOBODNA DALMACIJA