fbpx

Odaberite svoje vozilo

VITARA

JIMNY

SWIFT

S-CROSS

SWIFT SPORT

IGNIS

SWACE

ACROSS

Odaberite najbliži salon

ATT Suzuki

Put Duja 16 021 / 503 - 335 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ATT Dubrovnik

Josipa Kosora 18 020 / 313 - 636 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Perfekt auto Šibenik

113. šibenske brigade 86b 022 / 340 - 688 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Perfekt auto Zadar

Slavka Batušića 6
(kod Sabunjara)
023 / 326 - 592 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Upišite vaše podatke

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti AUTO ZA TREĆE TISUĆLJEĆE d.o.o. i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

Put Duja 16, Split

Saznajte koliko vam je veća potrošnja goriva zbog klime

Visoke temperature su tu, a danas je gotovo nezamislivo putovati ili otići na izlet automobilom bez klima uređaja. No jeste li znali kako to utječe na potrošnju goriva?

Prema istraživanju koje je proveo Njemački automobilski klub (ADAC), postoji dobra vijest. Zahvaljujući modernim klimatizacijskim sustavima, utjecaj na potrošnju goriva (i troškove) polako se smanjuje, izvještava N1 Slovenija.

Klima uređaj u automobilu može utjecati na potrošnju goriva. Uobičajeno je da korištenje klime povećava potrošnju goriva, iako točan postotak varira ovisno o nekoliko faktora. Evo nekih čimbenika koji mogu utjecati na to:
 
1. Veličina i učinkovitost klime: Noviji modeli automobila imaju učinkovitije sustave klime koji mogu smanjiti utjecaj na potrošnju goriva. Učinkovitost klime također može ovisiti o veličini automobila i snazi motora.
 
2. Vanjska temperatura: Klima uređaj mora raditi jače kako bi održao željenu unutarnju temperaturu kada je vanjska temperatura visoka. To povećava opterećenje motora i može rezultirati većom potrošnjom goriva.
 
3. Vožnja u gradu ili na otvorenom: Korištenje klime obično ima veći utjecaj na potrošnju goriva prilikom vožnje u gradu nego na otvorenoj cesti. U gradskim uvjetima često se javlja stajanje u prometu, što znači da motor stalno radi čak i kada je vozilo parkirano, a klima uređaj radi na najvećoj snazi.
 
4. Brzina vožnje: Kada vozite brže, otpor zraka povećava se, a to može smanjiti utjecaj klime na potrošnju goriva. Na otvorenoj cesti, klima uređaj može manje utjecati na potrošnju goriva nego prilikom vožnje u gradu.
 

Općenito, procjenjuje se da korištenje klime u automobilu može povećati potrošnju goriva za otprilike 5-20%. Međutim, to je samo grubo procijenjeni raspon, jer stvarni utjecaj ovisi o mnogo faktora. Ako želite smanjiti potrošnju goriva prilikom korištenja klime, možete razmotriti neke savjete kao što su postupno hlađenje automobila prije nego što uključite jaku klimu, koristite recirkulaciju zraka, parkirajte vozilo u hladovini i redovito održavajte sustav klime.

Svakako, noviji modeli naših hibridnih vozila su bolji u odnosu na prijašnje modele, a time je i potrošnja goriva manja.