Nova Vitara

Na Paris Motor Showu predstavljena je nova Suzukijeva Vitara! Radi se o 4. generaciji modela koji je na cestama već punih 25 godina, ali ga stručnjaci iz Suzukija u ovom pakiranju razvijaju kao nasljednika modela…

Na Paris Motor Showu predstavljena je nova Suzukijeva Vitara! Radi se o 4. generaciji modela koji je na cestama već punih 25 godina, ali ga stručnjaci iz Suzukija u ovom pakiranju razvijaju kao nasljednika modela SX4 (Vitara će biti duža nekoliko centimetara), dok će postojeći model Grand Vitara doživjeti dizajnersko ušminkavanje u izdanju za 2015. i nastaviti razvoj kao samostalna klasa.

Nova Vitara je, dakle, kompaktni SUV koji ima ambiciju nametnuti se u društvu kojim su do sada dominirali Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Capture i Ford Ecosport. To se vidi već iz dimenzija 4.175 x 1.775 x 1.610 milimetara, te iz planirane ponude benzinskih i diesel motora s malom emisijom CO2 i s potrošnjom goriva za koju Suzukijevi inženjeri ističu da će biti ‘najbolja u klasi’.

Najavljeni automobil stiže s opcijskim Allgrip pogonom na sva četiri kotača (programi Auto, Sport, Snow i Lock), ali u osnovnoj verziji nudit će klasični prednji pogon (2WD). U skladu s trendovima na automobilskom tržištu, bit će ponuđen veliki broj mogućnosti personalizacije kod izbora opreme i dodatnih detalja. A kupci mogu započeti već s novim bojama – Atlantis Turquise perla metalik, Horizon Orange metalik i Savannah Ivory metalik – kombinirati dvobojne karoserije s crnim ili bijelim krovovima, te različitim kombinacijama u unutrašnjosti. Dodatno, mogu se naručivati panoramski krovovi i trendovska tehnologija, poput stalne povezanosti automobila i pametnih telefona. A nude i tzv. Radar Breaking System (RBS). Ljubiteljima Suzukija u Hrvatskoj bit će važan i podatak da se nova Vitara proizvodi u našem susjedstvu, u tvornici Magyar Suzuki u Esztergomu. Benzinske varijante se isporučuju sa 5 brzinskim ručnim i 6 brzinskim automatskim mjenjačem, a dizelska verzija sa 6 brzinskim ručnim mjenjačem. Benzinski modeli imaju emisiju CO2 od 123 g/km, a dizelski od 106 g/km. Prodaja kreće u proljeće 2015.